Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

1.      Název spolku:

         NEJSI SÁM, z.s.

 

 2.      Sídlo:         

        Smetanova 20, 602 00 Brno      

 

3.      Cíl činnosti: 

NEJSI SÁM, z.s. je spolkem pro práci s dětmi, mládeží a rodinou v oblasti prevence toxikománie, kriminality a dalších sociálně patologických jevů. Jedná se zde zejména o účinnou pomoc při výchově a utváření osobnosti dětí a mládeže na základech evropské kultury - křesťanských principů.

 

4.      Způsob činnosti:

a.       přednášky a diskuse v oblasti prevence sociálně patologických jevů

b.      poradenství

c.       volnočasové aktivity - kroužky a kluby zaměřené na zdravý vývoj osobnosti a získávání sociálně žádoucích návyků dětí a mládeže. Jedná se zejména o sportovní a kulturní vyžití, poznávání přírody a techniky, výlety, zájezdy, tábory, apod.

d.      jiné mimořádné akce

 

5.      Podmínky účasti na akcích spolku:    

Veškeré akce spolku jsou otevřené a přístupné komukoliv, kdo má zájem se jich zúčastnit, jedinou podmínkou je souhlas zákonného zástupce u účastníků mladších 18 let na vícedenních akcích.

 

6.      Členství ve spolku: 

          6.1. Vznik členství

Účastníci akcí se nestávají automaticky členy spolku. Členem spolku " NEJSI SÁM, z.s. " se může stát osoba starší 18 let, která souhlasí se stanovami, má zájem na rozvoji činnosti spolku, chce se podílet na práci spolku a zažádá si o přijetí písemnou formou. O přijetí člena rozhoduje Rada spolku.

Statutární orgán vede evidenci o členské základně. Seznam členů nebude zpřístupněn, s osobními údaji je nakládáno podle platných předpisů. 

          6.2. Zánik členství

         Členství je ukončeno dobrovolným vystoupením, smrtí, nebo vyloučením.   

         O vyloučení rozhoduje Rada spolku.

 

7.      Práva a povinnosti členů: 

7.1. Práva:    

     účastnit se jednání členské schůze spolku

     podílet se na činnosti spolku

     podávat návrhy k projednání v Radě

     volit Radu spolku

     být volen do Rady spolku 

 

          7.2. Povinnosti:

            přispívat k rozvoji činnosti a spolku a dbát o jeho dobré

            jméno                                                                        

                                 

8.      Orgány spolku: 

8.1. Členská schůze

Členská schůze je nejvyšším orgánem spolku. Do působnosti členské schůze náleží volit Radu spolku, rozhodovat o změně stanov, schválit výsledek hospodaření a další úkony vplývající z platných předpisů. Členská schůze může přijímat rozhodnutí, pokud je přítomno více než 50 % členů. Rozhodnutí je schváleno, jestliže pro něj hlasovala nadpoloviční většina přítomných členů. Členskou schůzi svolává předseda spolku. Předseda je povinen svolat členskou schůzi i na základě žádosti nejméně jedné třetiny členů spolku.

 

8.2. Rada spolku

Rada spolku je tříčlenná. Její funkční období je pětileté. Rada spolku se schází dle potřeby. Svolat radu spolku může kterýkoli její člen. Rada spolku rozhoduje o všech pořádaných akcích. Rada spolku volí ze svého středu předsedu a místopředsedu spolku. V kompetenci Rady spolku je také předsedu nebo místopředsedu odvolat. Rada spolku může přijímat rozhodnutí, pokud je přítomno více než 50 % členů a zároveň je přítomen předseda. Rozhodnutí je schváleno, jestliže pro něj hlasovala nadpoloviční většina přítomných členů. V případě odstoupení, odvolání nebo úmrtí člena Rady spolku je předseda spolku povinen do 60 dnů svolat členskou schůzi, která zajistí doplnění Rady.

 

8.3. Předseda spolku

Předseda spolku je jeho statutárním orgánem. Předseda zastupuje spolek ve všech věcech. Jeho funkční období je pětileté. Předseda je volený Radou spolku. V případě odstoupení, odvolání nebo úmrtí předsedy spolku je místopředseda povinen do 60 dnů svolat členskou schůzi, která zajistí doplnění Rady.

 

8.4. Místopředseda spolku

Místopředseda spolku je členem Rady spolku. Jeho jedinou zvláštní odpovědností je svolání členské schůze, pokud vznikne situace popsaná v bodě 8.3.

 

9.      Zásady hospodaření:        

Zdrojem příjmů jsou dobrovolné příspěvky a dary, dotace, případně zisk z pořádání akcí. Veškerý zisk bude použit na zajištění činnosti a akcí spolku. Hospodaření se řídí obecně platnými právními předpisy a rozhodnutími Rady spolku. V případě zániku spolku bez právního nástupce bude provedena likvidace dle aktuálních platných předpisů.  Likvidační zůstatek bude převeden výhradně na organizace podobného charakteru. O konkrétním využití rozhodne Rada spolku.

 

10.  Ustanovení o kontinuitě

Tyto stanovy nahrazují stanovy občanského sdružení NEJSI SÁM, registrované u MVČR dne 19.6.2000 pod j.č. VS/1/H3 994/00-R. V minulosti schválené vnitřní směrnice (o oběhu účetních dokladů apod.) zůstávají v platnosti, pouze s nahrazením pojmu „občanské sdružení“ pojmem „Veřejně prospěšný spolek". Tyto stanovy byly schváleny Radou občanského sdružení NEJSI SÁM v Brně dne 8. 12. 2013.

 

11.  Účinnost

Tyto stanovy nabývají účinnosti dne 1. 1. 2014.